reede, 22. oktoober 2021

Multšime ja komposteerime

Märkamatult on saabunud kaunis sügis ning ka meie hooviala on mattunud lehevaiba alla. Sel nädalal töötasid õues lapsed ja kogu maja personal. Üle vaadati puud, põõsad ning vajadusel tehti ilulõikused. Lehtedest ja okastest pühiti ohutut liiklemist silmas pidades puhtaks teerajad. Üleliigsed lehed paigutati komposterisse. Kompostkast on meie majas töösse rakendunud. Karikakra rühma lapsed ja õpetajad hoiavad sellel kenasti silma peal ja biojäätmeid ning aiasaadusi muudkui koguneb. Varsti-varsti on loota kvaliteetset kraami 
taimekastidesse. Sel aastal otsustati mänguväljaku murualal puulehed ja tammetõrud multšida, et mullakihile tekiks huumust ning ära jääb ka riisumise vaev. Puulehti lisasime ka oma taimekastidesse. Lehed peaks seal kevadeks kenasti kõdunenud olema ning see omakorda lisab mullale rikkust. Püüdsime sel aastal olla võimalikult keskkonnasõbralikud ja ole sinagi.

Mõned näpunäited keskkonnaametilt:

Lehtede koristamisse tasub üldiselt suhtuda laisalt. Tee seda nii palju kui vajalik ja nii vähe kui võimalik. Paikades, kus lehed meid tegelikult ei sega, tasub need jätta looduse loomulikku aineringlusse.
👌Nii nagu looduses, jõuavad ka koduaias, haljasaladel ja parkides lehtede lagunedes toitained mulda ja juurte kaudu taimedesse tagasi. See loomulik väetis on taimedele vajalik.
🦔 Kui jätad lehed vähemasti mõnda aianurka vedelema, pakud talvekorterit näiteks siilidele, selgrootutele ja aiakahjuritest toituvatele putukatele.
🌳 Lehtede all toimetava elurikkuse hoidmiseks ei tasu lehti tingimata muruniidukiga purustada. Aeglasemalt lagunevaid lehti sobib ka kompostida või kasutada põõsaste all multšina.

💭Ohutuse huvides on mõistlik kõnniteedelt lehed kokku korjata ja sobivas kohas kompostida. Kuna lehepuhurid saastavad õhku ja teevad valju müra, eelista selleks reha või luuda.
https://keskkonnaamet.ee/uudised/langenud-puulehti-ei-tarvitse-koikjalt-koristada


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar