reede, 1. oktoober 2021

Maailmakoristuspäev meie majas

 Nii nagu nagu eelmiselgi aastal siis ka sel aastal osalesime taas maailmakoristuspäeval/nädalal. Iga rühm sai valida koristamiseks sobiva aja ja koha. Koristati nii hooviaalal, metsas kui ka kõnniteede ääres. Nurmenuku rühm mõõtis lausa ära ka oma läbitud vahemaa- tervelt 3,77 km jagu samme sai kogutud. Leitud prügi seas oli pakendeid, pabereid, kilekotte, taarat ja kahjuks leidsid Nurmenuku lapsed lasteaia parklast ka süstla. Lapsed seda õnneks ei puutunud, õpetajad toimtasid selle ohutult prügi hulka.

Maailmakoristuspäevast:

2007. aasta augustis istusid kohviku laua taga grupp inimesi,  kellel tekkis idee Eesti prügist puhtaks koristada ühe päevaga. Teeme Ära! õnnestumisele aitasid tollal kaasa 620 vabatahtlikku ja rohkem kui 500 organisatsiooni Eestis.

3. mail koristasid rohkem kui 50 000 inimest kokku 10 000 tonni prügi. See oleks võtnud riigil aega aastaid ja oleks maksnud 22,5 miljonit eurot. Kuid see tehti ühe päevaga ja läks maksma vaid pool miljonit eurot (peamiselt prügi käitlemise kulu jäätmefirmadele).

Tänaseks on erinevatel aegadel Teeme Ära! mudeli alusel oma riiki koristanud pea 20 miljonit inimest enam kui sajast riigist üle maailma. Esimene ülemaailme Maailmakoristuspäev ehk World Cleanup Day toimus 15. septembril 2018. Tegu oli maailma ajaloo suurima kodanikualgatusega, mis sai alguse ning mida juhiti Eestist. Eesti eestvedamisel koristasid üle maailma ühel päeval oma maad inimesed 158 riigis. 

Nurmenukkude leid

                                                          Karikakra koristajad


                                                       Kullerkupud koristamas






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar