reede, 14. detsember 2018

Jäätmetekke vähendamise nädal Kellukeses


Novembri eelviimane nädal on kuulutatud üleeuroopaliseks jäätmetekke vähendamise nädalaks (European Week for Waste Reduction). Selle raames kutsutakse inimesi üles jäätmeteket vältima ning ressursse säästlikult kasutama. Nädala eesmärk on teadlikkuse suurendamine jäätmetekke vähendamise osas. Nii osales selle projektis ka Paikuse Lastead ning selles blogis kajastame Kellukese rühma nädalat (lapsed vanuses 5-7a).

Nädala jooksul arutlesime lastega, kuidas mõjutab maailma ja inimest  ümbritsev keskkond ja eluviis.  Lapsed leidsid viise, kuidas nt vett säästlikult kasutada, kus vett üldse leidub ja mida saab igaüks lasteaias ja kodus ära teha, et mõtetut tarbimist vältida. Lapsed oskasid leida väga erinevaid näiteid. Lapsed said võimaluse vaadata youtube.com keskkonnas erinevaid videosid, kus näidatakse saastunud õhuga riike, reostatud randadega riike jms. Enim läksid lastele hinge videod, mis näitasid prügi mõju loomadele. Lapsed  mõistsid kui suur mõju inimesel loodusele on ning kui raske on loomadele inimese tekitatud olukorras ellu jääda.  Väga põnevat arutelu tekitas lastes lugu sellest, kuidas loomad metsast prügi leiavad raamatust „Põnevad prügilood“. Kogu nädala jooksul loeti lastele ette keskkonna teemalist raamatut „Nätsupaberi rännak“. Koos lastega püüti välja selgitada, mida teha erinevate jäätmetega, mis lasteaias ja kodus tekivad. Lapsed on mitmetest asjadest juba päris teadlikud, kuid enim pani mõtlema ohtlike jäätmetega toimetamine. Neile küsimustele leiti üheskoos vastused.

„Korduskasuta – anna esemele uus elu“- selleks, et lapsed mõistest aru saaks tuli teema läbi arutleda ning loomulikult ise järgi proovida. Kogu nädala käelised tegevused olid ülesehitatud jääkmaterjalide kasutusele. Näiteks kasutati ära vanu ajakirju ja ajalehti, et neist voltida rühmaruumi kaunistusi. Samuti olid jääkmaterjalid kasutusel lugemise ja kirjutamise eesmärkides- lapsed ladusid erinevaid sõnu ajakirjast välja lõigatud tähtedest, matemaatiliste järgarvude kinnistamiseks kasutati samuti rühma prügi. Rühma ruumi seati üles poemängunurk, mille sisustasid lapsed kodust kaasa toodud pakenditega, mis muidu oleks leidnud oma tee prügimäele aga lasteaias igati põnevust mängu toovad.
Jäätmetekke vähendamise nädala pani rühma lapsi kindlasti rohkem enda ümber märkama ja hoolima, arutlema kuidas saame oma peredega hoolitseda selle eest, et meid ümbritsev keskkond oleks puhas ja tervislik.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar