kolmapäev, 3. veebruar 2021

Digikoristusnädal.


Eesti Rohelise kooli võrgustik kutsus õppeasutusi, õpilasi ja kõiki huvilisi osa võtma suurest digitaalsest koristusnädalast 25-31.01. Digikoristusnädalale registreeris ennast kokku osalema umbes 3700 inimest, neist 3500 õppeasutuse õpetajad ja õpilased ning 200 üksikosalejat ja pere. Osales 36 lasteaeda ja 30 kooli üle terve Eesti. Osalejaid oli igast Eesti otsast- Võrust Viimsini ja Pärnust Sillamäeni. (andmed: Rohelise kooli programmist)

Võtsime ka meie oma Paikuse majas ette enda seadmed,   kustutades kõik ebavajaliku infomüra ja failid, mis kuhjudes digitaalseks prügiks on muutunud. Meie 800 GB mahust serveris oli vaba kõigest 77,6 GB. Pärast digikoristusnädalat on meie serveris vaba ruumi 320,4  GB  jagu. Igati korralik tulemus. 

Niisviisi digikoristades teeme head loodusele – nimelt jätab iga digitaalselt tehtud tegevus keskkonnale pisikese jälje, täpselt nagu muu tarbimise puhul. Kuuldavasti inimeste energiakasutus kasvab pidevalt, kuid  tihti ei oska me leida enda kõikidele tegevustele seoseid.  Eks leidus meiegi maja arvutites ja serveris ca 10 aastat vanu fotosid, dokumente ja muid faile.  Suur osa salvestutstest ei leia ammu enam kasutust ja kahjuks on neid mitmete kaustade kaupa. Kõik need väikesed harjumused kuhjuvad aastatega ja mõjutavad meie planeeti reaalse CO2 jalajäljega.  

Ühe e-kirja saatmine võib toota kuni 4 grammi CO2-heidet ning kui lisad e-kirjale veel pildi juurde, võib see number ulatuda 50 grammini. See omakorda tähendab, et keskmine e-posti kasutaja tekitab aastas kirju saates 135 kg CO2-heidet, mis on võrdne rohkem kui 300-kilomeetrise (autosõiduga. https://koristuspaev.digitark.ee/9

Loodetavasti tegime suure heateo nii keskkonnale kui ka meile endile. Arvutid peaks väiksema prahi hulga tõttu olema kiiremad ja info meile endalegi kergemini leitav. Nii mõnigi sai üleskutsest indu, et oma kodused seadmed üle vaadata.  



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar