teisipäev, 2. veebruar 2021

Tervis ja heaolu meie õppetegevustes

Lasteaed on kodu kõrval oluline lapse arengu ja tervise toetaja. Hea tervisega laps mängib ja õpib hea meelega ning hea tervisega töötaja rühmas jaksab ka ise palju lastega teha. Lasteaed on see koht, kus lisaks kodule  õpitakse väärtustama tervist ja pannakse alus tervisliku eluviisi kujunemisele. Sel aastal on meie  peamiseks teemaks Rohelise kooli programmis just tervis ja heaolu. 

Kogusime kokku mõned näited, kuidas on tervise teemat kajastatud igapäevastes õppetegevustes. Tegevusi toimub iganädalaselt ja eks tervis ole juba loomulik õppeprotsessi osa.

Suuremate rühmade lastel oli võimalus suusaõppega algust teha- eks ole liikumine ka üks tervise tähtsamaid alustalasid. Ikka kukud, tõused püsti ja iga korraga oled juba rohkem oskust omandanud. Liikumisõpetaja Kauri pani samuti alla suusad, et oma oskused ette näidata. Ja kes saaks olla veel paremaks eeskujuks lastele kui ikka oma õpetaja. Nii mõnigi sai suusa alla üle mitmekümne aastase pausi järel.

Kõige pisamate rühma lapsed tegid tervise teemat silmas pidades näiteks õpetajatega  tervisliku vahepala ampsukese "Karu sai". Kasutati maapähklivõid, kuivatatud jõhvikaid, banaani ja röstsaia. Ikkagi ise tehtud ja maitses hästi, eriti kõik see, mis saia kattis.


Rukkilille rühma lastel oli õpetajatega ette võetud terve nädal, et pöörata õppetegevuste käigus tähelepanu tervislikule toidule. Oma käega katsuti läbi kõik juur- ja puuviljad, valmistati nii salatit kui võileiba ja teadmisi kinnistati ka robootiliste vahenditega tegutsedes. Tervise teemalise nädala viisid ellu ka Sinililled. Ise koostati näiteks toidupüramiid.


Ka tugiõpetajad on läbi viinud tegevusi, mis lõimitud tervise teemadega nagu kätepesu või õige rüht nutiseadme kasutusel. Samuti on kasutusel tugiõppes tähelepanu ja mõtete koondamiseks meelerahumuinasjutud ning vaikuseminutite harjutused. Eks ole ju vaimne heaolu üks osa meie tervisest.


Oma suurepärase asukoha ja lumerohkuse tõttu on sel talvel lapsed saanud palju nii kelgutada, suusatada kui ka niisama lumes möllata. Kõik rühmad kasutavad tihti võimalust minna kelgumäele. Nurmenuku lapsed võtsid  mäele termosega kaasa ka õpetaja abi Pille korjatud ravimtaimedest tee. Tee soojendas ja maitses seal just eriti hästi. 


            Kellukese rühma tervislik ja maitsev "Karu sai"

Meelespea rühma lapsed ja õp.Janika õuealal suusatamas.




Rukkilille lapsed valmistamas endale tervislikke toite.


Rukkilille lapsed kinnistamas teadmisi einevatest aedviljadest.
Tugiõppe lapse terviseteemaline tegevus.

Nurmenuku rühm kelgumäel teed mekkimas.

Sinililled oma toidupüramiide tutvustamas

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar