esmaspäev, 24. aprill 2023

Vaimne tervis ja keskkonnahoid käsikäes.

 

Tervislik liikumine on igal juhul hea nii füüsilisele kui vaimsele tervisele. Kuni viieaastased lapsed vajavad iga päev vähemalt kolm tundi aktiivset liikumist. Need tunnid võiksid olla päeva peale ära jaotatud ja sisaldada nii õue- kui tubaseid mänge. Liikumine kahandab koheselt ärevusetunnet ning regulaarne kehaline aktiivsus aitab säilitada heaolutunnet ja enesesõbralikumat minapilti, vähendab pinget, stressi ja vaimset väsimust, parandab meeleolu ja toetab keskendumisvõimet. Selle taga on palju erinevaid mehhanisme, näiteks toob kehaline aktiivsus kaasa muutusi aju verevarustuses ja hormonaalses tasakaalus. (www.peaasi.ee)

Lastele liikumisvõimalusi pakkudes tasub läheneda loovalt. See ei pea tähendama otseselt treeningut. Liikumisvõimalusi peaks olema õppetegevuste vahel, enne ja pärast. Kõik me oleme loodud liikuma. Peaasi algatatud projekt kutsus kõiki tähelepanu pöörama ka liikumisele rääkides vaimsest tervisest läbi ennetuse prisma. 


Mõned rühmad meie majast võtsid projektist osa ning läbi vaimse tervise vitamiinikuuri saadi osa viiest teemanädalast:

  • uni ja puhkamine
  • tasakaalustatud toitumine
  • liikumine
  • head suhted
  • meeldivad emotsioonid

Ühel teemanädalal kutsuti liikumispause ühendama keskkonnahoiuga. Kevadisel ajal lume alt välja sulav prügi ei ole mitte ainult silmale halb vaadata, vaid on ohuks ka lindudele ning loomadele. Eesmärgiks oli lisaks liikumisele õpetada lapsi varasest lapsepõlvest peale mõistma, et me kõik oleme üks ning prügi maha visates viskame prügi maha mitte kellelegi teisele, vaid ikka iseendile. Sellele tähelepanu pöörates kasvavad neist iseenda ning keskkonna suhtes hoolivamad inimesed. Keskkonnahoidlikke liikumispause tehti lasteaia lähiümbruses, kus lisaks õppetööle korjati prügi ja anti seeläbi koormust kehale looduses.


Projekti raames saime vahvaid ülesandeid, millest nii mõnedki olid seotud keskkonnahoiu või loodusega üldiselt. Näiteks arutleti lastega teemal "Kui mina oleksin veelind/veetaim/kala, siis mis mind rõõmustaks? Kellega tunneksin ma end hästi? Keda ma pelgaksin?" või vahva korraldati lastele "Helijaht metsas"



Kindlasti tasub kõrva taha panna ühe teemanädala nipp:
 “Juba 20 minutit looduses rahustab. Ja süda ei puperdagi enam! 

Kullerkupu lapsed metsas liikumisvõimalusi otsimas ning metsa koristamas.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar