reede, 20. september 2024

Väikesed maailmakoristajad ehk Maailmakoristuspäev meie lasteaias

Hiljuti võtsime meie lasteaias lastega koos osa Maailmakoristuspäevast, mis on globaalne sündmus, kus inimesed üle maailma tulevad kokku, et puhastada planeet prügist. Meie panus sellesse päeva oli eriline, kuna kaasasime nii lapsi kui ka õpetajaid. Koristasime rühmaruumid ja mänguväljakud, kuid ei piirdunud vaid sellega – tegime korda ka lasteaia kõrval oleva metsa, mis on lastele oluline mängu- ja õppimiskoht. 

Kui lapsed läksid prügi korjama, muutus koristustöö nende jaoks otsekui põnevaks aardejahiks. Metsa all kajasid laste kilked, kui nad iga kord midagi uut ja huvitavat leidsid. Iga prügikild, mille nad üles korjasid, muutus justkui väärtuslikuks leiuks, ja koristamine, mis muidu võiks tunduda igavana, muutus tõeliselt põnevaks seikluseks. Lapsed olid elevil ja leitud asjade üle arutati pikalt: "Vaadake, mis ma leidsin!" kõlas tihti, kui nad näitasid kaaslastele oma uusi avastusi. Nii lihtsad asjad nagu pudelikorgid või kilekotid muutusid nende silmis millekski oluliseks ja põnevaks. Koristamine tõi kaasa ka üllatusi – mõned leiud olid väga ootamatud ja tekitasid kõigile naeruhetki.

Erilised leiud Koristuspäeva raames 

Leidsime mitmeid huvitavaid esemeid, mis tekitasid lastes uudishimu ja elevust. Näiteks leidsime saapatalla, tolmuimejakoti ja prillid. Mõned lapsed olid üllatunud, kui avastasid metsa alt vana konservikarbi ja tulemasina. Need ebatavalised leiud tõid lastele naeru ja palju arutelu – kuidas küll sellised asjad metsa sattusid? Need huvitavad esemed olid suurepärased vestluse käivitajad ja andsid võimaluse selgitada lastele, miks on oluline mitte visata prügi loodusesse. Samuti aitasid need lapsed mõistma, et mõnikord satub loodus kõike muud kui puhtaid "aardeid", ja just seetõttu peame kõik oma kodukohta ja loodust hoidma. 



Lasteaiaealised lapsed on just selles vanuses, kus kujundatakse harjumusi ja hoiakuid, mis jäävad neid saatma terveks eluks. Õpetades neile juba varakult koristamise ja keskkonna eest hoolitsemise tähtsust, loome neile tugeva aluse hoolivale suhtumisele oma elukeskkonda. 

Siin on mõned põhjused, miks koristamist ja keskkonnahoidu õpetada: 

1. Vastutustunde arendamine - Koristamine õpetab lapsi vastutama oma tegevuse ja selle tagajärgede eest. Kui nad näevad, et prügi maha jätmine rikub loodust, mõistavad nad oma osa puhtuse hoidmisel. 

2. Hoolivus looduse vastu -  Metsa ja mänguväljakute koristamine õpetab lastele, kui oluline on hoida meie keskkond puhas. See arendab neis austust looduse vastu ning loob sideme meie ümbrusega. 

3. Meeskonnatöö ja koostööoskused - Sellised tegevused õpetavad lastele, et koos tegutsedes saab saavutada suuri eesmärke. Koristustööd annavad võimaluse töötada ühise eesmärgi nimel, tugevdades samal ajal ka sotsiaalseid oskusi ja koostöövõimet. 

4. Prügi mõju mõistmine -Kui lapsed näevad, kui palju prügi võib loodusesse koguneda, mõistavad nad selle mõju loomadele, taimedele ja lõpuks ka inimestele endile. See tekitab neis soovimatust prügi maha visata ja innustab leidma paremaid viise jäätmete vähendamiseks.

Mis on Maailmakoristuspäev? 

Maailmakoristuspäev (World Cleanup Day) on ülemaailmne algatus, mille eesmärk on tõsta teadlikkust prügi probleemist ning julgustada inimesi tegutsema oma kodukoha ja looduse heaks. See päev ühendab inimesi üle 190 riigi, et ühiselt võidelda prügiprobleemi vastu, puhastades metsasid, randu, linnatänavaid ja teisi keskkondi. Maailmakoristuspäev on suurepärane näide sellest, kuidas ühiste jõupingutustega saab saavutada märkimisväärseid tulemusi. See pole ainult koristamise päev, vaid ka võimalus mõelda sellele, kuidas igaüks meist saab igapäevaselt panustada puhtama ja jätkusuutlikuma keskkonna loomisse. 

Lapsed kui tuleviku hoidjad 

Kui räägime keskkonnakaitsest ja maailmakoristuspäevast, ei saa alahinnata laste rolli. Nemad on need, kes kujundavad meie tulevikku, ning meie ülesanne on anda neile parimad vahendid ja teadmised, et nad võiksid kasvada teadlikeks ja hoolivateks inimesteks. Meie lasteaia Maailmakoristuspäev oli edukas, sest lapsed olid innukad osalejad ja võtsid koristustööd tõsiselt. Nende rõõm, kui nad nägid puhtamat metsaalus ja korrastatud mänguväljakut, oli hindamatu. See näitab, et ka kõige väiksemad saavad suurt mõju avaldada. 

Lõpuks on oluline, et me õpetame lastele, et igaühe väike panus loeb ja et me kõik saame oma tegevustega maailma paremaks muuta.

Maailmakoristuspäev on suurepärane võimalus koos lastega võtta hetk ja mõelda, kuidas saame kõik oma ümbrust puhtamana hoida. Teeme üheskoos tööd selle nimel, et meie planeet jääks ka tulevastele põlvkondadele ilusaks ja elamiskõlbulikuks.



Artikli autor: Silli Välimäe

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar