esmaspäev, 12. oktoober 2020

Ema käest saad leiba sooja....

 Ema kätest saad leiba sooja, muredat, head.

Sooja leiba, mis lõhnab nagu põld, nagu maa


5. kuni 11. oktoobrini toimus Eesti Leivaliidu iga-aastane rukkileivakampaania „Leivanädal 2020“, mis tõstab tähelepanu keskpunkti aastasadu eestlase toidulauda ehtinud rukkijahust leiva.


Nii siis otsustasime, et nurmenuku rühma lapsed saaksid aimu kuidas leib lauale tuleb, ise leiba küpsetades.

Esmaspäeval segasime lastega kokku juuretise ja lasime sellel 24 tundi seista ja käärida. Teisipäeval lisasime linnasejahu, mitmeviljajahu, seemned, fariinisuhkru ja himaalaja soola ning panime leiva vormi kerkima. Proovisime ka kuidas maitseb natuke magusam leib ja ühe leiva tegime rosinate ning aprikoosi tükikestega.


Leivateo kõrvale arutasime lastega kuidas saab leib meie lauale.  Vanasti tehti alati leib ise kodus, oma kätega. Kust meie oma leiva saame? Mida vajab vili, et ta kasvaks? Mida vajame kasvamiseks meie? Milliseid töid tuli vanasti leiva saamiseks teha. Leib oli meie esivanematele põhitoidus ja oli väga tähtis, et leib oleks alati laual.

Jätku jumalaviljäle!










Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar